Kategóriák
 
 
 
 
 

Hogyan ápoljuk a cipőket és hogyan impregnáljuk a cipőket?

Milyen cipőápolási termékekre van szükséged?

Tudod, hogy hogyan kell ápolni a bőr, velúr vagy nubuk cipőket? Míg a többi anyag esetében elegendő lehet az egyszerű szappan és víz, a valódi bőrcipők esetében invesztálj speciális ápolószerekbe. Ma már számos termék van forgalomban. Némelyiket csak egy bizonyos anyagtípushoz, például bőrhöz tervezték. Mások univerzálisabb felhasználásra szolgálnak.

Az impregnáló spray-k is sokoldalúak, és minden típusú cipőre használhatók. A bőrcipők azonban viasz vagy zsír segítségével is impregnálhatók. A hasonló termékek különösen alkalmasak sima bőrből készült cipőkhöz. A viaszos impregnálás nem kizárt a csiszolt bőrből készült cipők esetében, de számolnia kell azzal, hogy a cipő sötétebb árnyalatot és magasabb fényt kap.

A tisztítószerek, zsírok, spray-k, habok és krémek mellett egy jó kefe vagy cipőfényező is szükséges a felszereléséhez. Az antibakteriális cipőspray szintén jó segítség a penész és a szagok ellen.

Hogyan ápolod a jelenleg viselt cipődet?

A jó cipőápolás alapja a rendszeres tisztítás. A kisebb szennyeződéseket és port nedves ruhával vagy szivaccsal töröde le. Durvább szennyeződések esetén kefét és tisztítószert is használhatsz. A legtöbb cipő nem mosható gépben! Csak akkor használd azt, ha biztos vagy benne, hogy nem tesz kárt a cipőben. Tisztításkor ne legyen elfelejtve a cipő belseje sem, ahol gyakran felgyülemlik a szennyeződés és az izzadságmaradvány. Időről időre mosd ki a cipő belsejét meleg vízes ruhával. A kivehető talpbetétek akár gépben is moshatók.

Tisztítás után hagyd a cipőt alaposan megszáradni. Kerüld a közvetlen hőforrásokat, például a radiátort, kandallót vagy kályhát. Az ilyen szárítás károsíthatja a cipőt. Sokkal jobb a lassú szárítás szobahőmérsékleten, jól szellőző helyiségben vagy az erkélyen való szárítás. Mindig alaposan szárítsd meg a cipő belsejét is! Itt is használhatsz régi újságokat vagy elektronikus cipőszárító gépet. Ez különösen hasznos télen a szigetelt cipők esetében. Egyes modellek (úgynevezett ionizátorok) ráadásul nemcsak szárítják a cipőt, hanem fertőtlenítik is, illetve megszabadítják a kellemetlen szagoktól.

Hogyan impregnáljuk a cipőket?

A legegyszerűbb megoldás az impregnáló spray. Használat előtt jól rázd fel a flakont. Ezután egyenletes rétegben permetezd az impregnálót a cipő teljes felületére. Ne tartsd túl közel a spray-t a cipőhöz! Az ajánlott távolság 20-30 cm. Az egész folyamatot 2-3 alkalommal megismételheted. Ezáltal az impregnálás még hatékonyabb lesz. Vigyázz, a spray szaga kellemetlen lehet! Ezért ne beltéren, hanem inkább a szabadban, erkélyen vagy nyitott ablaknál használd.

Ha úgy döntenél, hogy az impregnálást viasszal teszed, akkor egy puha ruhára vagy szivacsra is szükséged lesz. A viaszt a cipő teljes felületén oszlasd el. Fordíts különös figyelmet a tűzésekre, valamint az egyéb illesztésekre és ráncokra. Az egész eljárást szobahőmérsékleten végezd. Ha a viasz túl keménynek tűnik, hajszárítóval felmelegítheted. Az impregnálás után hagyd a cipőt ismét alaposan megszáradni.

Milyen gyakran kell impregnálni?

Ez több tényezőtől függ. Különösen a téli csizmáknál, amelyek gyakrabban érintkeznek vízzel, javasoljuk, hogy az első kezelést a lehető leghamarabb végezzük el, ideális esetben már az új csizmán az első viselés előtt. Ezt követően szükség szerint impregnálható. Nedvesebb környezetben hetente többször, szárazabb környezetben valamivel kevesebbszer. A cipő anyaga is fontos. Míg a szintetikus anyagokat aligha kell impregnálni, addig a velúrbőr esetében meglehetősen gyakori impregnálás ajánlott.

Hogyan ápoljuk a cipőket szezonon kívül?

Tudtad, hogy a cipő tárolása, amikor nem viseled, hatással lehet a lábbeli élettartamára? Igen, pontosan! Ezért mindig száraz, jól szellőző helyre tedd el, hogy lélegezni tudjon. Kerüld a műanyag zacskókat! Használatuk feleslegesen elősegíti a baktériumok és a penész szaporodását. Ne hagyd a cipődet közvetlen fényben sem. Megfakulhat. Száraz újságpapír vagy cipőszalvéta használata is ajánlott. Így a cipők jobban megőrzik a formájukat. A szagok és a penész ellen szag- és nedvességelnyelők vagy akár egyszerű teafilterek kasználatával is védekezhetsz.

Tudod már a választ arra a kérdésre, hogyan ápold cipődet, hogyan impregnáld a cipődet és hogyan hosszabbíthatod meg hatékonyan az élettartamát? Főleg sneakereid vannak otthon? Olvasd el a Hogyan tisztítsuk a sneakereket lépésről lépésre című útmutatót is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió