Kategóriák
 
 
 
 
 

Hogyan szárítsuk a cipőket gyorsan, hatékonyan és kíméletesen

A megfelelő cipőszárítási technika

Bár elsőre talán nem úgy tűnik, de a nedvesség első jeleinél a legfontosabb, hogy a cipőből legyen eltávolítva a belső bélés. Ezután kezdheted a cipő külső részének szárítását. Egy száraz törölközővel vagy rongyal töröld át a cipő külsejét és távolítsd el a felesleges nedvességet.

Ha lehetséges, tedd ki a csizmát a napra, a lehető legjobb szellőzés érdekében fűző nélkül, minden belső rész nélkü és szárazra törölve. A napon való természetes szárítás a cipők szárításának legelfogadhatóbb módja. A nap nemcsak a felesleges nedvességet vonja ki természetes módon, hanem fertőtlenít és eltávolítja a kellemetlen szagokat.

Hogyan szárítsuk a cipőket gyorsan többféle módon

Ha nem tudod a cipődet természetes módon a napon szárítani, használhatsz hajszárítót, ventilátort vagy beteheted a szárítóba.

A hajszárítót irányítsd a cipő belseje felé. Így eltávolítja a nedvességet, de ügyelj arra, hogy biztonságos hőmérsékleten legyen és tarts optimális távolságot. Ne használj túl magas hőmérsékletet, mert károsíthatja a cipő anyagát.

A cipőt szárítógépben is száríthatod, de mindig győződj meg róla, hogy alkalmas-e erre. A  bőrcipőkés a gél talpú cipők semmiképpen sem tartoznak a szárítóba tehetők közé. Csak tiszta cipőket tegyél a szárítóba. Vedd ki a cipőfűzőket és szárítsd őket alacsony, legfeljebb közepes hőmérsékleten 60 percig. Ne szárítsd a cipőt egyedül, legalább egy vagy több törülközőt tegyél mellé.

Előzd meg, hogy a nedvesség veszélyeztesse a cipőt

Vannak olyan anyagok, amelyek hatékonyan felszívják a nedvességet, ha a cipő belsejébe teszed. Ajánljuk például a papírt.

A cipőket újságpapírral, papírral vagy konyhai törlővel is kitömheted, mielőtt a szezon elteltével elrakod őket a szekrénybe. Ez biztosítja, hogy mindig szárazak legyenek, és optimális állapotban tartsd őket. Ez különösen igaz a téli csizmákra, amelyek az év nagy részében félre vannak téve.

A sima konyhasó is segít eltávolítani a nedvességet a csizmából, akár elővigyázatosságból, akár akkor, ha pocsolyába léptél vagy eláztál.

Csomagold a sót egy vászonzsákba. Ha azt szeretnéd, hogy a felszívóképesség még nagyobb legyen, használj durva sót. Rendszeresen ellenőrizd és szükség esetén töltsd fel a zsákot sóval.

Új cipőszárítási technikák és megelőzés

Az infravörös fény magas hőmérséklet alkalmazása nélkül távolítja el a nedvességet a csizma belsejéből, így minimálisra csökkenti az anyag károsodásának kockázatát. A kellemetlen szagokat is eltávolítja. Az ultrahang ugyanilyen hatékony lehet.

Bár a modern cipőszárítási technikák gyorsak, anyagbarátok és biztonságosak, az átlagfogyasztó számára nem biztos, hogy teljesen elérhetőek. Ezért is fontos, hogy egyáltalán ne kelljen szárítani a cipőt. Használj impregnáló spray-ket, amelyek védőréteget hoznak létre a cipőn. Az impregnálás megvédi a cipőt az esőtől, a szennyeződéstől és más külső hatásoktól, valamint meghosszabbítja a cipő élettartamát.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió